intervisie

Als professional loop je in het dagelijks leven tegen problemen, dilemma's en vragen aan. Iets raakt je, irriteert je of je ziet ergens tegen op en schuift een klus herhaaldelijk voor je uit.. Je bent misschien wel toe aan nieuwe perspectieven om naar de situatie te kijken...

In zo'n situatie kun je kiezen voor overleg met een collega, of bij ingewikkeldere terugkerende kwesties voor supervisie of individuele coaching. Maar vaak levert intervisie verrassende nieuwe inzichten op én daarnaast levert dit de hele groep iets op en niet alleen de inbrenger van de casus.

Je wilt graag een intervisiegroep starten en bent op zoek naar iemand die dat kan begeleiden. Of misschien heb je al ervaring met intervisie, is je ervaring niet onverdeeld positief, levert het eigenlijk niet zo veel op en kan jouw intervisiegroep wel wat ondersteuning gebruiken? 

Intervisie is een doeltreffende manier om problemen, vragen of dilemma's aan de hand van een concrete casus in een klein verband te onderzoeken met behulp van een methodiek die je bij de kern brengt. De groepsleden (dat kunnen mensen met dezelfde achtergrond zijn, maar dat hóeft niet) helpen je, door oa het stellen van vragen, bij die kern te komen. Juist de vragen en ideeën van de overige deelnemers zijn van toegevoegde waarde om een casus vanuit een ander perspectief te bekijken.

Voor wie  

Intervisie is geschikt voor iedereen die in zijn werk tegen vraagstukken aanloopt en daar, met behulp van collega-professionals, met een frisse blik naar wil kijken. Het type beroep maakt daarvoor niet uit. In sommige beroepen is intervisie verplicht voor het behoud van registratie, denk aan medische en sociaal agogische beroepen. Maar er zijn ook professionals die voor deze werkvorm kiezen

Intervisiebegeleiding

Intervisie, in tegenstelling tot supervisie, kun je prima zonder externe begeleiding doen. Er zijn veel methodieken die als zelfsturende groep goed te volgen zijn. Dit vraagt echter wel een bepaalde deskundigheid én discipline van de groepsleden. Intervisie is zo krachtig doordat groepsleden open vragen stellen en hun oordeel, mening en advies achterwege laten in hun vraagstelling. Intervisie krijgt zijn verdieping als er een opbouw zit in de vraagstelling. Dit vraagt een communicatief vaardige en sensitieve begeleider. Omdat alle deelnemers meestal ook graag zelf deelnemen aan de intervisie, zal de rol van begeleider moeten rouleren. Daarnaast verzandt intervisie op termijn vaak in een gezellig koffie-moment. Iets wat ook zeker te waarderen is, maar waarvoor mensen op den duur voelen dat ze er geen tijd voor hebben. En dus valt een dergelijke groep vaak uit elkaar. 

Wanneer je de intervisie laat begeleiden door een externe begeleider weet je dat het proces en de kwaliteit bewaakt worden. De intervisie wordt als waardevol ervaren door de opbrengst en mensen blijven met plezier deelnemen.

Wat levert intervisie op

Intervisie is een vorm van deskundigheidsbevordering. Door intervisie krijgen professionals meer zelfkennis en leren zij beter te reflecteren op bijvoorbeeld eigen behoeften en op welke wijze ze met die behoeften om kunnen gaan.

Zelf begeleiden, volledig láten begeleiden of een tussenvorm

Of en voor welke vorm van begeleiding je kiest is aan jou en je intervisiegenoten. Belangrijk is dat je een methode gebruikt die het proces ondersteunt, maar als je enthousiaste deelnemers hebt die dit graag willen (leren) doen, dan zit dat wel goed. Je kunt er ook voor kiezen om de intervisie tijdelijk te laten begeleiden om je op weg te laten helpen door een ervaren begeleider om vervolgens zelf het stokje over te pakken. Dit kan een effectieve manier zijn om de kneepjes van het vak mee te krijgen om vervolgens zelf aan de slag te gaan. En uiteraard kun je er ook voor kiezen om de intervisie volledig te laten begeleiden en je op die manier te laten ontzorgen als het gaat om proces- en kwaliteitsbewaking. 

Waar begin je

Ik kan me voorstellen dat intervisie als vorm van deskundigheidsbevordering je aanspreekt. Misschien wil je wel je eigen intervisiegroep gaan opzetten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een groep wilt starten.

Praktische vragen 

  • Heb je voldoende deelnemers?
  • Welke methodiek(en) wil je gaan gebruiken?
  • Hoe vaak komt de groep samen?
  • Als er meer groepen zijn, kun je onderling wisselen?
  • ..... etc

Inhoudelijke vragen

  • Hoe zorg je er voor dat alle deelnemers gecommitteerd zijn?
  • Hoe creëer je een veilige groep?
  • (Hoe) spreken deelnemers elkaar aan op gemaakte afspraken?
  • (Hoe) helpen deelnemers elkaar bij het stellen van open vragen?
  • ..... etc

Mocht je interesse gewekt zijn en wil je eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met mij op.

Ik denk graag mee over de opzet. We kunnen dan samen wensen en behoeften in kaart brengen en dan hoeft het niet lang te duren voor je eigen groep van start gaat!


Training

Kennismaken met contextuele benadering

De contextuele benadering heeft alles in zich om milder (en daarmee constructiever) te leren kijken naar ingewikkelde thema's als bijvoorbeeld complexe echtscheidingen, kindermishandeling en radicalisering, maar ook naar dagelijkse thema's als langdurig (niet medisch) verzuim en 'lastige persoonlijkheden'

Vanuit de contextuele benadering (o.a. de balans van geven en ontvangen, de roulerende rekening, destructief en constructief recht en zelfafbakening & zelfvalidatie) krijgen deelnemers de handvatten om anders naar thema's te kijken én handelingsperspectief om op een constructieve wijze in gesprek te gaan over die thema's.